pepijn test

Familiereis natuur van Noord-Portugal

Ga met het hele gezin op ontdekkingstocht door het groene noorden van Portugal. Op een ontspannen manier maken jullie kennis met de schoonheid en prachtige natuur van de regio’s Serra da Estrela, Nationaal Park Peneda-Gerês en Costa Verde. Sportieve momenten vol actie en avontuur worden afgewisseld met middagen vol verkoeling  in zwembaden, rivieren, bergmeren en op uitgestrekte stranden. De sfeervolle historische stadjes van het noorden van Portugal nodigen uit om een dagje te proeven van de couleur locale.

Jullie verblijven in kleinschalige en authentieke accommodaties die stuk voor stuk door ons zijn geselecteerd op gezinsvriendelijkheid. Portugezen zijn dol op kinderen en laten u graag kennismaken met hun bijzondere gastvrijheid. Samen genieten van de pure natuur en actief erop uit door boeiende streken vol afwisseling. Dat is onze familiereis door de natuur van Noord-Portugal. Deze reis is geschikt voor kinderen van alle leeftijden.

Cultuur
Natuur
Strand
€1.245-1.615,- p.p. (o.b.v. 4 p.)
Reisduur: 15 dagen
Reistype: rondreis (fly-drive)

Waarom deze reis

  • Reis in een rustig tempo door het noorden van Portugal
  • Geniet van de prachtige afwisselende natuur
  • Slapen in gezinsvriendelijke accommodaties mét zwembad!
  • Actief erop uit; paardrijden, fietsen, wandelen, kayakken…
  • Mogelijkheden genoeg om een dagje cultuur te snuiven!
tour secondary photo

Programma

Dag 1 tot 5: (Amsterdam) - Porto - Vilar dos Mouros (Costa Verde)

100 km
5 overnachtingen aan Costa Verde

Vandaag begint jullie Portugese avontuur. Jullie vliegen vanaf Nederland naar Porto. In korte tijd komen jullie aan in een andere wereld. Op het vliegveld staat een huurauto met airconditioning klaar waarmee jullie Portugal  gaan verkennen.

Op het programma staat een reis naar de bakermat van Portugal. Jullie rijden door naar het uiterste noorden en verblijven de komende dagen net buiten het stadje Caminha, op de grens met Spanje. Volgens de Portugezen is dit het échte Portugal, waar middeleeuwse koningen het land heldhaftig heroverden op de Moren. Naast de vele historische stadjes en het bergachtige binnenland is ook de prachtige kust met haar brede stranden en zandduinen zeker de moeite waard.

Wissel een dagje aan het strand af met een bezoek aan de gezellige stadjes Viana do Castelo, Ponte de Lima en Barcelos. Onderweg zullen jullie merken dat de sfeer hier in het noorden totaal anders is dan in de rest van Portugal. Monumentale huizen met granieten muren, kleine boerderijtjes met piepkleine moestuintjes en langs pergola’s opklimmende wijnranken. Het lijkt wel een ander land! Om nog beter de sfeer van deze bijzondere streek te ondergaan, liepen wij onder begeleiding van een enthousiaste gids de prachtige ‘Lobo Atlântico trail’. Deze gemarkeerde wandelroute werd in het verleden intensief gebruikt door reizigers en herders. Onderweg zie je daarvan letterlijk de sporen: in de stenen op de grond zie je de ingesleten karrensporen.

Dag 6 tot 9: Vilar dos Mouros (Costa Verde) - Valdosende (Peneda-Gerês)

110 km
4 overnachtingen in Peneda-Gerês

Jullie laten de groene wereld van Costa Verde achter je en rijden door naar het enige nationale park van Portugal: de woeste wereld van Peneda-Gerês. Met haar ruige, rotsachtige bergen, talloze kleine beekjes, groene vegetatie en wildleven is het nationale park bijzonder geschikt voor natuurliefhebbers. Het leent zich uitstekend voor avontuurlijke dagtochtjes door deze bergachtige streek. Durven jullie het aan om van de gebaande paden te gaan? Dan is canyoning in het nationale park misschien iets voor jullie.

Na alle belevenissen in de prachtige natuur is het ook leuk om een dagje cultuur te snuiven. De historische stadjes Ponte de Lima, Braga en Guimarães liggen allemaal binnen een uur rijden van jullie accommodatie. Elk stadje ademt zijn eigen unieke sfeer. Het schilderachtig gelegen ommuurde stadje Ponte de Lima is klein, maar fijn. Barok Braga met haar Romeinse verleden, vele kerken en het bedevaartsoord ‘Bom Jesus’ maakt altijd indruk op haaar bezoekers. En tot slot Guimarães, de geboortestad van Portugal. Met zijn prachtige onaangetaste middeleeuwse binnenstad is zij bijzonder sfeervol.

Dag 10 tot 14: Valdosende (Peneda-Gerês) - Furtado (Serra Estrela)

275 km
5 overnachtingen in Serra da Estrela

De komende dagen verblijven jullie tussen de glooiende groene heuvels ten westen van de hoogste bergketen van Portugal: Serra da Estrela. Het afwisselende landschap van Serra da Estrela is verrassend door haar ongereptheid. De ruige natuur zit hier vol vreemde rotsformaties en kale vlaktes. Een goed netwerk aan gemarkeerde paden zal jullie de weg wijzen tijdens de mooiste wandelingen. Ook een leuke aanrader: rijd met de auto helemaal naar de top van Torre, met 1993 meter boven zeeniveau de hoogste berg van het Portugese vasteland. De wereld ligt aan jullie voeten!

De dorpjes en nederzettingen in dit gebied zijn van oudsher opgebouwd uit leisteen, zowel de muren als de daken. Wij bezochten het schilderachtige Piódão. De weg er naartoe is al net zo mooi als het dorpje zelf. Steile berghellingen, watervallen en rivierstrandjes  met koel en helder water. De aanblik van het dorpje Piódão kan zo in het sprookjesboek van Sneeuwwitje en de zeven dwergen. De huizen in dit historische dorpje liggen harmonieus genesteld tegen een berghelling en er heerst door de afwezigheid van hordes toeristen nog een serene rust. Onderweg even stoppen voor een frisse duik vanaf één van de natuurlijke rivierstrandjes!


 

Dag 15: Furtado (Serra Estrela) - Porto - (Amsterdam)

190 km

Na een heerlijke reis met elkaar als gezin is het tijd om weer naar huis te gaan. Het einde van een schitterende reis waar jullie samen met kinderen met veel plezier op terug zullen kijken.

Hoogtepunten

Reizen met Vivencia Travel betekent ontdekken en beleven. Opgaan in de natuur, kennismaken met lokale gebruiken en afwijken van de gebaande paden. Juist de combinatie van de hoogtepunten die in elke reisgids te vinden zijn en de minder ontdekte plekjes maken de reis tot een unieke belevenis.

Braga & Bom Jesús
Het ‘Rome van Portugal’ wordt Braga vaak genoemd. In de Romeinse tijd was Bracara Augusta, zoals het toen heette, al een belangrijke stad op het kruispunt van verschillende wegen, onder andere naar Santiago de Compostela. Verwacht bij een bezoek aan deze barokke stad veel kerken, kloosters, heilige kunst en jaarlijkse religieuze festivals zoals de beroemde processies tijdens de Semana Santa (de heilige week voor Pasen). Sla in ieder geval de imposante Romaanse kathedraal, kortweg Sé genoemd, niet over. Het andere must-see van Braga ligt een paar kilometer verderop, tegen de groene heuvels aangeplakt. Het bedevaartsoord Bom Jesús bereikt u via een barokke zigzagtrap met zeshonderd treden en veertien kapelletjes. Een weids uitzicht over de stad is de beloning voor deze pittige klim. En dan te bedenken dat pelgrims zich vroeger op hun knieën naar boven werkten! U kunt trouwens ook ‘gewoon’ met de kabelbaan omhoog.
Porto - São Bento station
Tijdens uw kennismaking met Porto zal één ding u onmiddellijk opvallen: de prachtige met blauwwitte ‘azulejos’ betegelde huizen en kerken. U kunt zich uren vermaken met het bewonderen van dit Portugese fenomeen. Vergeet hierbij absoluut niet om het treinstation van São Bento binnen te lopen. Het station heeft één van de meest bijzondere aankomsthallen ter wereld. Zoals de naam al doet vermoeden stond hier vroeger een klooster. In 1916 werd dit afgebroken om plaats te maken voor een stationshal met duizenden tegeltjes die historische taferelen uit de Portugese geschiedenis uitbeelden. Beruchte veldslagen, legendarische koningen en landschappelijke taferelen sieren de wanden van de hal. Kom hier vroeg in de ochtend en zie hoe forenzen de trein verlaten en Porto binnenwandelen in een bijzonder sfeervol decor.
Porto - Ribeira & Vila Nova da Gaia
Het oude centrum van Porto, Ribeira, ligt aan de rivier de Douro. Kleurrijke huizen, smalle straatjes, restaurantjes en traditionele boten geven de wijk een pittoresk aanzien. De bonte verzameling huizen aan de kade lijken tegen de oever geplakt. Vervallen huizen dragen bij aan de charmante sfeer van deze wijk. Als vanzelf valt uw blik op de beroemde dubbele gietijzeren brug Ponte Dom Luis I, hét symbool van Porto. Bovenop de brug rijdt de metro het centrum van de stad in; wandelaars genieten van het magistrale uitzicht op de rivier. Beneden dient de brug als een poort naar het stadje Vila Nova de Gaia: welkom in de wereld van de portwijn. Pakhuizen liggen in een lange rij langs de oevers, klaar om u te ontvangen voor een rondleiding en proefglaasje. Of geniet op één van de vele terrasjes aan kade van de zon en het allermooiste zicht op Porto.
Peneda-Gerês Nationaal Park
Peneda-Gerês is sinds 1971 het enige nationale park van Portugal. Met een oppervlakte van bijna 70.000 ha is het één van de meest uitgestrekte natuurparken van Portugal. Het is een bergachtig gebied dat zich uitstrekt van de hoogvlakte van Castro Laboreiro tot aan de ruige rotsen van Mourela. Met maar 10.000 inwoners is het bovendien zeer dunbevolkt. Het grijze granieten plateau heeft wat weg van een woestijn, of misschien nog beter: een maanlandschap. In de diepe dalen liggen groepjes bruine keien gescheiden tussen de bosjes; het geheel ademt een surrealistische sfeer. Deze bijzondere omgeving vraagt er natuurlijk om om verkend te worden. Trek uw wandelschoenen aan of maak een avontuurlijke jeeptocht door deze wilde streken. Een andere unieke manier om van de natuur te genieten is door u aan te sluiten bij een canyoning tocht. Een echte aanrader voor wie van de gebaande paden af wil wijken.
Serra da Estrela & Serra do Açor
Serra da Estrela is het grootste beschermde natuurgebied van Portugal. Met 1993 meter is de berg Torre het hoogste punt van het Portugese vasteland. Het is een wandelgebied bij uitstek. Ontdek weidse hoogvlaktes, beklim grillige rotsformaties en loop langs diepe ravijnen. Geniet in de lente van de bloemenpracht en bezoek het pittoreske dorp Linhares, met haar machtige burcht, nauwe straatjes en herenhuizen uit de 12e eeuw. Proef in een lokaal restaurantje de Serra da Estrela-kaasjes, heerlijke schapenkaas en beroemd in heel Portugal. De dorpjes en nederzettingen in de Serra do Açor zijn van oudsher opgebouwd uit leisteen, zowel de muren als de daken. Bezoek in ieder geval Piódão. De weg er naartoe is al even zo mooi als het dorpje zelf. U passeert steile berghellingen, watervallen en rivierstrandjes met koel, helder water. De aanblik van het dorpje Piódão is betoverend mooi, de huizen liggen fraai genesteld tegen de bergen.
Leistenen dorpjes (Aldeias do Xisto)
In de groene heuvels van de Serra da Lousã liggen de Aldeios do Xisto, ofwel de leistenen dorpjes. Verscholen tussen het groen van eucalyptus- en kastanjebomen liggen deze kleine grijze huisjes te luieren in de zon. Door de smalle straatjes hupt een vogeltje en katten lijken de enige inwoners van deze kleine dorpjes te zijn. Onze zintuigen genoten van de geuren van fris groene bomen, Japanse mispelbomen, appelbomen, wijnstokken vol grote rijpe druiven, bloeiende rozen, sinaasappelbomen met takken zwaar van de vruchten. Kleine stroompjes water lopen her en der door de straatjes. Madeliefjes groeien liefelijk tussen de stenen muurtjes, er zich niets van aantrekkend dat hun schoonheid voor zo velen geheim blijft. Wij hadden er een heel bijzondere ochtend en genoten volop van dit stukje Portugal dat bijna niemand nog ontdekt schijnt te hebben.
Coimbra - Tuinen Quinta das Lagrimas
Een lange smalle laan geeft toegang tot het eeuwenoude Quinta das Lagrimas (huis der tranen). De prachtige tuinen vol zeldzame bomen vormen een groene oase op de zuidoever van de Mondego rivier. Wandelend door de weelderig tuinen wisselen bloemborders, buxushagen, palmbomen en woudreuzen elkaar af, het lijkt zowaar wel een arboretum. Geniet van een wandeling door dit aardse paradijs. Verbaast zult u dan ook stilstaan bij de ‘bron der tranen’. Hier speelde zich een dramatische liefdesgeschiedenis af tussen kroonprins Pedro en zijn maîtresse Inês. Pedro was de zoon van de Portugese koning Afonso IV. Omdat Afonso de buitenechtelijke relatie van zijn zoon afkeurde, liet hij Inês vermoorden. Het verhaal gaat dat Pedro na de dood van zijn vader alsnog trouwde met Inês. Tijdens de huwelijksceremonie moest de hele hofhouding de hand van het lijk kussen. Lugubere tijd, die middeleeuwen.
Coimbra - Universiteitsbibliotheek
Coimbra is één van de belangrijkste steden van het land. Het was in de middeleeuwen een tijdje de hoofdstad van Portugal en ontwikkelde zich snel tot een belangrijk cultureel centrum. Dit was vooral te danken aan de universiteit die in 1290 werd gesticht, gevestigd in het voormalige Paço Real da Alcáçova. Koning João V gaf opdracht tot het bouwen van een universiteitsbibliotheek. “De meest spectaculaire bibliotheek van de wereld”, zo oordeelde een Britse krant een aantal jaar geleden over de Biblioteca Joanina in Coimbra. Het interieur is werkelijk indrukwekkend! Rijkelijk gedecoreerd met exotisch hout en bladgoud. De oriëntaals beschilderde ruimtes staan vol oude boeken, Bijbels en wetboeken. Het is één van de belangrijkste monumenten van Portugal en een niet te missen onderdeel van uw bezoek aan Coimbra. Het verhaal gaat dat er vleermuizen tussen de boeken leven ter bescherming van deze kwetsbare collectie.
Guimarães
Toen Afonso Henriques zichzelf in 1139 uitriep tot koning van Portugal koos hij Guimarães als hoofdstad. Het imposante kasteel boven op de heuvel is daar de belangrijkste getuige van. Nog ieder jaar wordt de slag van São Mamede nagespeeld, waarbij Afonso zijn eigen moeder van de troon stootte. Tal van andere gebouwen, kerken en stadsmuren roepen een middeleeuwse sfeer op. De binnenstad van Guimarães, door Unesco erkend als werelderfgoed, is een aaneenschakeling van herenhuizen met sierlijke smeedijzeren balkons en granieten afdakjes, smalle bochtige straatjes, stadspaleizen en kloosters. Aan het Praça da Oliveira met haar middeleeuwse arcades, overhellende vakwerkhuizen en eeuwenoude olijfbomen is het heerlijk mensen kijken vanaf een schaduwrijk terrasje. Zoekt u het liever hogerop? Neem dan de sleeplift naar het 617 meter hoog gelegen bedevaartsoord Monte de Penha, de stad ligt aan uw voeten! Hierboven vallen de met mos begroeide, metershoge granieten zwerfkeien op. Ze dragen bij aan de sprookjesachtige sfeer.

Accommodaties

Met zekerheid kunnen we zeggen dat al onze accommodaties er niet alleen heel mooi uitzien, maar ook heel fijn voelen. We hebben ze namelijk allemaal zelf bezocht! Onze accommodaties zijn altijd kleinschalig en authentiek. Ze liggen op de beste locaties en de eigenaar heeft alle tijd voor een persoonlijk woordje.

De in deze maatwerkreis opgenomen accommodaties zijn slechts een voorbeeld. Wij gaan graag aan de slag met uw persoonlijke wensen en creëren zo een droomreis die helemaal bij u past!

Prazer da Natureza

‘Prazer da Natureza’ betekent vertaald naar het Nederlands zoiets als ‘verpozen in de natuur’. Rustig wakker wordend in uw villa luistert u naar een gevarieerd ochtendconcert, in gang gezet door de vele zangvogels die zich verschuilen in het omringende groen.

Villas do Agrinho

Aan de rand van Nationaal Park Peneda-Gerês en prachtig gelegen aan het stuwmeer van de rio Cávado zijn de vakantiehuizen van Villa’s do Agrinho de ideale plek voor een afwisselende vakantie. Momenten van pure ontspanning en outdoor activiteiten vormen de hoofdingrediënten van uw verblijf!

Eco Furtado

Even weg van alle drukte, dat lukt zeker hier in de uitlopers van de Serra da Estrela! In een gebied dat bekend staat om haar lieflijke bergdorpjes en waar natuur nog met een hoofdletter wordt geschreven, zal Eco Furtado er alles aan doen u een aangenaam en ontspannen verblijf te bezorgen.

Inbegrepen

Accommodatie

U verblijft 14 nachten in 3 kleinschalige en karakteristieke accommodaties op bijzondere locaties. In alle accommodaties beschikt u over een sfeervolle villa of bungalow voor 4 personen. Indien gewenst kan voor een kinderbedje worden gezorgd.

Verzorging

Bij Villas do Agrinho en Prazer da Natureza is ontbijt inbegrepen. In Eco Furtado is ontbijt niet inbegrepen. U beschikt hier over voldoende faciliteiten om zelf uw maaltijden te verzorgen.

Vlucht

Inbegrepen is een non-stop retourvlucht Amsterdam - Porto. Luchthavenbelastingen en -toeslagen zijn inclusief. Mogelijkheden voor vertrek vanaf een andere luchthaven treft u aan in het reisvoorstel. Indien gewenst is een stoelreservering mogelijk.

Bagage

Bij uw vlucht boeken wij voor 2 personen 20/23 kg ruimbagage bij. Indien gewenst kan dit voor u worden aangepast. Bij alle vluchten kunt u 10/12 kg handbagage per persoon meenemen. De exacte gewichten zijn afhankelijk van de gekozen luchtvaartmaatschappij.

Auto

U beschikt de volledige reis over een huurauto categorie economy (Opel Corsa of soortgelijk) o.b.v. all-inclusive zonder eigen risico. Uw autohuur verloopt via Sunny Cars, die staan voor zorgeloze autohuur. Daarom is de huurauto via Sunny Cars standaard optimaal verzekerd. Alles wat u nodig hebt, is vooraf geregeld en betaald. U reserveert uw huurauto dus voor een heldere all-inclusive prijs, zonder verborgen kosten. Meer informatie over autohuur, een optionele upgrade en optionele accessoires (bijv. een kinderzitje of een losse GPS) ontvangt u in het reisvoorstel.

Reisbescheiden

Enkele weken voor vertrek ontvangt u van ons een uitgebreid reispakket. Deze bevat alles wat u nodig hebt tijdens uw reis: vouchers en tickets, algemene reisinformatie en routebeschrijvingen. Om van uw reis een echte belevenis te maken, ontvangt u daarnaast inspirerende brochures/gidsjes, een reistipboekje en suggesties voor zelf te boeken excursies en activiteiten.

CO₂-compensatie

Wij compenseren de CO₂-uitstoot van uw reis via GreenSeat (Climate Neutral Group). Meer informatie hierover treft u aan in het reisvoorstel.

Garanties

Vivencia Travel is aangesloten bij SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) en CFR (Stichting Calamiteitenfonds Reizen).

Service

Voor, tijdens en na de reis bent u verzekerd van onze persoonlijke en deskundige service. Uw reis wordt afgestemd op uw persoonlijke wensen en u beschikt over een vast aanspreekpunt. U profiteert nu van onze Corona ontzorg service: gratis annuleren & geen aanbetaling.

Niet Inbegrepen

Verzekeringen

Zowel een reisverzekering als een annuleringsverzekering worden aanbevolen. Beide verzekeringen zijn optioneel via ons bij te boeken.

Dossierkosten en bijdragen

De dossier-/boekingskosten bedragen €25,- per persoon met een maximum van €75,- per boeking. De SGR-bijdrage bedraagt €5,- per persoon per boeking en de bijdrage Calamiteitenfonds €2,50 per boeking.

Eten & drinken

Alle niet genoemde maaltijden en drankjes zijn voor eigen rekening.

Overige kosten auto

Houdt u er rekening mee dat u ter plaatse nog kosten zult maken voor brandstof en tolgelden (inclusief huur elektronisch tolkastje).

Entreegelden & excursies

Optionele activiteiten en entreegelden zijn niet inbegrepen. U ontvangt na boeking een selectie met suggesties voor zelf te boeken excursies en activiteiten.