pepijn test

Kroonjuwelen van Portugal deluxe

Maak kennis met de kroonjuwelen van Portugal. U begint uw reis in Lissabon waar u versteld zult staan van de grandeur en culturele rijkdom van deze voormalige wereldmacht. U maakt hier kennis met de mooiste met goud en zilver vergulde kerken en kloosters. Even buiten Lissabon ligt de koningsstad Sintra; deze sprookjesachtige groene wereld spreekt nog altijd tot de verbeelding. Doorreizend naar Coimbra staat u versteld van de boven het centrum uitrijzende Universiteitsbibliotheek (Biblioteca Joanina). Tot slot is er in het groene noorden Porto: kleurrijk, bruisend en gezellig. Het uitzicht over de brede traag stromende Douro rivier met aan weerszijden kleurige pakhuizen vol Portwijn past zo op een ansichtkaart!

Deze reis is vanwege haar exclusieve accommodaties de luxe variant van de reis Kroonjuwelen van Portugal.

Cultuur
Natuur
Strand
€1.465-1.845,- p.p.
Reisduur: 10 dagen
Reistype: rondreis (fly-drive)

Waarom deze reis

  • Route langs historische steden Lissabon, Coimbra en Porto
  • Ontdek de paleizen en tuinen van koningsstad Sintra
  • Bezoek universiteitsstad Coimbra, het Oxford van Portugal
  • Luxe boetiekhotels op bijzondere locaties
  • Verken de Portkelders en proef Port in Vila Nova de Gaia
  • Luisteren naar de weemoedige klanken van de fado
tour secondary photo

Programma

Dag 1 tot 4: (Amsterdam) - Lissabon

10 km
4 overnachtingen in Lissabon

Vanuit Nederland vliegt u naar Lissabon. Een taxi of het openbaar vervoer brengt u naar uw eerste juweeltje: een luxueus boetiekhotel mét zwembad en schitterend uitzicht op de stad. Het is de perfecte uitvalsbasis om de verschillende wijken van Lissabon te verkennen. Neem de beroemde tram 28 naar Alfama of geniet van het fantastische uitzicht over de Taag vanaf het Miradouro de Santa Catarina. Verken de bruisende wijk Cais do Sodré: hier is een oude markthal omgetoverd tot een bruisende plek vol hoogkwalitatieve eettentjes. Een walhalla voor foodies! Vergaap u aan een wereld vol lekkernijen uit alle regio’s van Portugal.

Na een paar prachtige dagen in Lissabon namen wij de trein naar Cascais, een ontspannen tochtje langs de monding van de Taag. Een wandeling langs de strandjes van het voormalige vissersdorp Cascais voert naar het mondaine Estoril. Waan u even in de wereld van James Bond en waag een gokje in het grootste casino van Europa. Of neemt u liever een verfrissende duik in de Atlantische Oceaan?

Neem op één van de andere dagen ook eens de trein naar de paleizen en tuinen van de koningsstad Sintra: op maar een half uur van Lissabon belandt u in een hele andere wereld. De meest exorbitante kastelen liggen op u te wachten om ontdekt te worden.

Dag 5 tot 6: Lissabon - Coimbra

205 km
2 overnachtingen in Coimbra

De huurauto kan vanochtend afgehaald worden in het centrum van Lissabon, waarna de reis noordwaarts gaat. Halverwege ligt het beroemde bedevaartsoord Fatima. Verwonder u over de vele pelgrims die jaarlijks komen bidden bij dit Lourdes van Portugal.

Na een schitterende rit door een afwisselend landschap van eucalyptusbossen, glooiende akkers, wijngaarden en olijfbomen komt u aan in Coimbra. U verblijft in een luxe en sfeervol hotel in het centrum van Coimbra. Vanuit uw hotel loopt u zo de schitterende eeuwenoude tuinen van Quinta das Lagrimas in. Vol verbazing lazen wij bij de ‘fontein der tranen’ over de tragische liefdesgeschiedenis tussen Kroonprins Pedro en zijn Inês die zich in deze prachtige tuinen afspeelde.

De universiteitsstad Coimbra is altijd levendig door de aanwezigheid van de vele studenten. Wandel naar de bovenstad en geniet van het uitzicht over de historische stad en zie hoe studenten in traditionele kostuums naar de faculteiten snellen voor het volgende college. Loop via smalle straatjes terug naar de benedenstad en strijk neer op een terrasje bij het Santa Cruz klooster, ons favoriete plekje om het stadsleven te observeren.

Dag 7 tot 9: Coimbra - Porto

125 km
3 overnachtingen in Porto

Met uw huurauto rijdt u naar de laatste bestemming van deze reis: de levendige havenstad Porto. Na drie kwartier rijdt u langs het stadje Aveiro, ook wel het Venetië van Portugal genoemd. Langs eeuwenoude kanalen liggen gondels aangemeerd met op de achtergrond prachtige Art Nouveau huizen die de vroegere welvaart van deze streek verraden. De route gaat verder richting het noorden, de kustlijn van de Atlantische Oceaan volgend tot u de voorsteden van Porto binnenrijdt.

In het centrum van Porto levert u de huurauto in. Uw luxe boetiek hotel voor de komende dagen is van alle gemakken voorzien en is rustig gelegen in het centrum van de stad. Net als de gevel van uw hotel zijn vele huizen en kerken in Porto met de mooiste ‘Azulejos’ betegeld. Het São Bento station is het onbetwiste hoogtepunt van dit typisch Portugese fenomeen. De tegels verbeelden oude ambachten en militaire gebeurtenissen uit de geschiedenis van Noord-Portugal.

Wij bezochten de wijnkelders van Vila Nova da Gaia waar de heerlijkste Portwijnen voor ons werden ingeschonken. Leer tijdens een rondleiding alles over deze beroemde drank en struin na afloop door de nostalgisch aandoende straatjes met zijn verweerde pakhuizen. Wandel langs de oevers van de Douro terug naar uw boetiek hotel; u kunt het aan de overkant al zien liggen.

Dag 10: Porto - (Amsterdam)

10 km
Na uw verblijf in het bruisende Porto wordt u per taxi of met het openbaar vervoer naar de luchthaven van Porto gebracht. Aansluitend vliegt u terug naar Nederland.

Hoogtepunten

Reizen met Vivencia Travel betekent ontdekken en beleven. Opgaan in de natuur, kennismaken met lokale gebruiken en afwijken van de gebaande paden. Juist de combinatie van de hoogtepunten die in elke reisgids te vinden zijn en de minder ontdekte plekjes maken de reis tot een unieke belevenis.

Lissabon - Tram 28
Een bezoek aan Lissabon is niet compleet zonder een rit met de ‘Eléctrico’, de ouderwetse tram die niet weg te denken is uit het straatbeeld. De gammel aandoende trammetjes wringen zich moeiteloos door de nauwe straten en rijden vlak langs de gevels van de huizen. Met gemak bedwingt de tram steile hellingen naar de hoger gelegen stadswijken. Dé tram der trammen is toch wel de beroemde lijn 28. Stap in en maak een indrukwekkende rit door de stadswijken Graça, Alfama, Baixa en Bairro Alto. Het is de perfecte manier om de stad te leren kennen. Wij raden u aan om bij het beginpunt aan het Praça Martim Moniz op te stappen om uzelf te verzekeren van een plekje op één van de houten bankjes. Er staan namelijk meer mensen te popelen om de stad op deze nostalgische wijze te verkennen.
Sintra
Pak in het centrum van Lissabon de trein en een half uurtje later stapt u uit in een andere wereld, vol sprookjespaleizen, statige quintas en dromerige uitzichten. Dit alles gelegen in een groene oase van exotische planten en bomen. Welkom in Sintra, toevluchtsoord van koningen, rijke burgers en excentriekelingen. Het witte Palácio Nacional de Sintra steekt met zijn karakteristieke schoorstenen mooi af tegen de strakblauwe hemel. Het diende eeuwenlang als zomerpaleis van de koningen. Voor een birds-eye-view klimt u via smalle paadjes naar het Castelo dos Mouros. Van het voormalige Moorse kasteel zijn enkel nog ruïnes over, maar het uitzicht en de weelderige omgeving maken de pittige klim meer dan de moeite waard. Het hoogtepunt van uw bezoek aan Sintra is het Pena Paleis, gebouwd in de 19e eeuw. Dit kleurrijke landgoed, met een verwarrende mix van bouwstijlen, is een waar sprookjespaleis vol torentjes, versierde gevels en andere verassingen.
Porto - Ribeira & Vila Nova da Gaia
Het oude centrum van Porto, Ribeira, ligt aan de rivier de Douro. Kleurrijke huizen, smalle straatjes, restaurantjes en traditionele boten geven de wijk een pittoresk aanzien. De bonte verzameling huizen aan de kade lijken tegen de oever geplakt. Vervallen huizen dragen bij aan de charmante sfeer van deze wijk. Als vanzelf valt uw blik op de beroemde dubbele gietijzeren brug Ponte Dom Luis I, hét symbool van Porto. Bovenop de brug rijdt de metro het centrum van de stad in; wandelaars genieten van het magistrale uitzicht op de rivier. Beneden dient de brug als een poort naar het stadje Vila Nova de Gaia: welkom in de wereld van de portwijn. Pakhuizen liggen in een lange rij langs de oevers, klaar om u te ontvangen voor een rondleiding en proefglaasje. Of geniet op één van de vele terrasjes aan kade van de zon en het allermooiste zicht op Porto.
Coimbra - Tuinen Quinta das Lagrimas
Een lange smalle laan geeft toegang tot het eeuwenoude Quinta das Lagrimas (huis der tranen). De prachtige tuinen vol zeldzame bomen vormen een groene oase op de zuidoever van de Mondego rivier. Wandelend door de weelderig tuinen wisselen bloemborders, buxushagen, palmbomen en woudreuzen elkaar af, het lijkt zowaar wel een arboretum. Geniet van een wandeling door dit aardse paradijs. Verbaast zult u dan ook stilstaan bij de ‘bron der tranen’. Hier speelde zich een dramatische liefdesgeschiedenis af tussen kroonprins Pedro en zijn maîtresse Inês. Pedro was de zoon van de Portugese koning Afonso IV. Omdat Afonso de buitenechtelijke relatie van zijn zoon afkeurde, liet hij Inês vermoorden. Het verhaal gaat dat Pedro na de dood van zijn vader alsnog trouwde met Inês. Tijdens de huwelijksceremonie moest de hele hofhouding de hand van het lijk kussen. Lugubere tijd, die middeleeuwen.
Fado
Fado is het Portugese levenslied en werd uitsluitend in armoedige kroegen gezongen. Het ontstond in de arme wijken van Lissabon: Alfama, Bairro Alto en Mouraria. Reist u mee naar de 19e eeuw, naar de vergane glorie van het ooit zo rijke Portugal. De rijkdommen van het land zijn geslonken en de bevolking zoekt naar manieren om zich in leven te houden. Boeren en vissers van het platteland zoeken werk en vestigen zich in de volkswijken van Lissabon, vol criminaliteit en misère. Muziek blijkt een uitstekende uitlaatklep. Fado is afgeleid van het Latijnse ‘fatum’ en betekent noodlot. Muzikale klanken die overlopen van verdriet, melancholie, blijheid en weemoed roepen een gevoel van ‘Saudade’ op, een soort heimwee of verlangen naar het leven van weleer. In de wirwar van straatjes van Alfama vindt u het piepkleine familierestaurant A Baiuca en beleeft u een authentieke avond tussen de buurtbewoners.
Port
Hét bekendste drankje van Portugal is natuurlijk Port. Deze heerlijke wijn vindt haar oorsprong in de tijd van de handelsoorlogen tussen Frankrijk en Engeland. In de 17e eeuw was de import van Franse wijnen in Engeland verboden, maar de Engelsen bleven wel behoefte houden aan goede wijn! Handelaren voeren de rivier de Douro op en vonden daar volle rode wijnen die erg in de smaak vielen. Om tijdens het transport naar Engeland de wijn goed te houden, besloot men om er een hoeveelheid brandewijn aan toe te voegen. Dit werkte wonderwel, de handel floreerde en leverde de karakteristieke zoete smaak op. En ziedaar het resultaat, de port die wij nu nog altijd kennen! Vergroot uw kennis over Ruby en Tawny port tijdens een rondleiding door de kelders van Taylor’s, terwijl u geniet van het uitzicht in de prachtige tuin van dit eeuwenoude familiebedrijf.
Lissabon - Alfama
Net als Rome strekt Lissabon zich uit over zeven heuvelen. Het idyllische Alfama, de oudste wijk van de stad, ligt met haar bochtige, smalle straatjes en kleurrijke gevels op één van die heuvels. Met haar geïsoleerde ligging tussen het kasteel van São Jorge en de Taag is het als een eiland in de stad. De naam Alfama is afkomstig van het Arabische ‘al-hama’, dat warme bron betekent. De schilderachtige wijk is gebouwd volgens het plan van een Moorse kasbah. Het is bijna onmogelijk om niet te verdwalen in de nauwe steegjes, via de trappen, onder de bogen en over de pleintjes. Maar, geen zorgen! U vindt vanzelf uw weg naar de leukste fado bars en gezellige restaurantjes. Bewonder het indrukwekkende Castelo São Jorge met misschien wel het mooiste ‘miradouro’ van de hele stad!
Porto - São Bento station
Tijdens uw kennismaking met Porto zal één ding u onmiddellijk opvallen: de prachtige met blauwwitte ‘azulejos’ betegelde huizen en kerken. U kunt zich uren vermaken met het bewonderen van dit Portugese fenomeen. Vergeet hierbij absoluut niet om het treinstation van São Bento binnen te lopen. Het station heeft één van de meest bijzondere aankomsthallen ter wereld. Zoals de naam al doet vermoeden stond hier vroeger een klooster. In 1916 werd dit afgebroken om plaats te maken voor een stationshal met duizenden tegeltjes die historische taferelen uit de Portugese geschiedenis uitbeelden. Beruchte veldslagen, legendarische koningen en landschappelijke taferelen sieren de wanden van de hal. Kom hier vroeg in de ochtend en zie hoe forenzen de trein verlaten en Porto binnenwandelen in een bijzonder sfeervol decor.
Lissabon - Bélem
Gelegen aan de monding van de Taag, ten westen van het centrum, ligt de wijk Bélem. Het getuigt op indrukwekkende manier van de enorme macht en rijkdom van de Portugese Gouden Eeuw. Direct in het oog springt de ‘Torre de Bélem’, een sierlijke verdedigingstoren in de rivier. Hier vertrok Vasco da Gama onder aansturing van Hendrik de Zeevaarder op zoek naar nieuwe handelsroutes. De toren staat symbool voor de expansiedrift van Portugal. Het Mosteiro dos Jerónimos is één van de grootste bezienswaardigheden van Portugal en werd vanaf 1502 gebouwd. In de kerk bevinden zich graftombes van twee Portugese beroemdheden: de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama en de grootste Portugese dichter aller tijden, Luís de Camões. Vergeet bij uw bezoek aan Bélem absoluut niet om even naar binnen te gaan bij Antiga Confeiteria de Belém om de bijzonder populaire en overheerlijke Pastéis de Nata te proeven. We love them!

Accommodaties

Met zekerheid kunnen we zeggen dat al onze accommodaties er niet alleen heel mooi uitzien, maar ook heel fijn voelen. We hebben ze namelijk allemaal zelf bezocht! Onze accommodaties zijn altijd kleinschalig en authentiek. Ze liggen op de beste locaties en de eigenaar heeft alle tijd voor een persoonlijk woordje.

De in deze maatwerkreis opgenomen accommodaties zijn slechts een voorbeeld. Wij gaan graag aan de slag met uw persoonlijke wensen en creëren zo een droomreis die helemaal bij u past!

Torel Palace

Gelegen op één van de zeven heuvels en uitkijkend over bruisend Lissabon is Torel Palace de perfecte plek voor een exclusief en luxe verblijf in deze Portugese hoofdstad. Met de reuring van een wereldstad om de hoek en de rust en ruimtelijkheid die u eerder zou verwachten in een landelijke setting, combineert Torel Palace het beste van twee werelden!

Quinta das Lagrimas

Een lange laan geeft toegang tot het eeuwenoude Quinta das Lagrimas. Aan het einde van de oprijlaan ligt dit door prachtige tuinen omringde paleisje met lichtgrijze granieten raam- en deurlijsten, karakteristiek voor Midden- en Noord-Portugal.

Charm Palace

Voordat het geheel in verval raakte deed Charm Palace Porto in vorige levens dienst als luxe paleisje voor rijke burgerij en verenigingshuis van Portugese beenhouwers. Na een liefdevolle restauratie door de Italiaanse architect Gianfranco Fenizia staat de poort weer open voor een onvergetelijk verblijf in luxueuze sferen.

Inbegrepen

Accommodatie

U verblijft 9 nachten in 3 kleinschalige en authentieke accommodaties op bijzondere locaties. In alle accommodaties beschikt u over een luxe kamer. Indien gewenst is een upgrade van de kamer mogelijk.

Verzorging

In alle accommodaties is ontbijt inbegrepen.

Vlucht

Inbegrepen is een non-stop heenvlucht Amsterdam - Lissabon en een non-stop terugvlucht Porto - Amsterdam. Luchthavenbelastingen en -toeslagen zijn inclusief. Mogelijkheden voor vertrek vanaf een andere luchthaven treft u aan in het reisvoorstel. Indien gewenst is een stoelreservering mogelijk.

Bagage

Bij uw vlucht boeken wij altijd 20/23 kg ruimbagage per persoon voor u bij. Indien gewenst kan dit voor u worden aangepast. Bij alle vluchten kunt u 10/12 kg handbagage per persoon meenemen. De exacte gewichten zijn afhankelijk van de gekozen luchtvaartmaatschappij.

Auto

U beschikt 3 dagen over een huurauto categorie A van Avis (Fiat 500 of vergelijkbaar). Deze is uitgevoerd met airconditioning. Inbegrepen is ongelimiteerd aantal kilometers • WA verzekering • uitgebreide basisverzekering (en gedeeltelijke afkoop eigen risico) schade of diefstal (CDW & TP) • één extra bestuurder • kenteken registratietoeslag (VRF) • luchthaventoeslag • one-way toeslag • belastingen (BTW). Meer informatie over verzekeringen, een optionele upgrade, optionele accessoires en het via ons te boeken 'all-inclusive tarief' ontvangt u in het reisvoorstel.

Reisbescheiden

Enkele weken voor vertrek ontvangt u van ons een uitgebreid reispakket. Deze bevat alles wat u nodig hebt tijdens uw reis: vouchers en tickets, algemene reisinformatie, een gedetailleerde wegenkaart en routebeschrijvingen. Om van uw reis een echte belevenis te maken ontvangt u daarnaast een goede reisgids, een reistipboekje en suggesties voor zelf te boeken excursies en activiteiten.

Garantie

Vivencia Travel is aangesloten bij SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) onder nummer 3469.

Service

Voor, tijdens en na de reis bent u verzekerd van onze persoonlijke en deskundige service. Uw reis wordt afgestemd op uw persoonlijke wensen en u beschikt over een vast aanspreekpunt.

Niet Inbegrepen

Verzekeringen

Zowel een reisverzekering als een annuleringsverzekering worden aanbevolen. Beide verzekeringen zijn optioneel via ons bij te boeken.

Dossierkosten

De dossier-/boekingskosten bedragen €50,- per boeking.

Eten & drinken

Alle niet genoemde maaltijden en drankjes zijn voor eigen rekening.

Overige kosten vervoer

Houdt u er rekening mee dat u ter plaatse nog kosten zult maken voor brandstof en tolgelden (inclusief huur elektronisch tolkastje). Eventuele extra verzekeringen voor de huurauto zijn exclusief en kunnen vooraf of ter plaatse worden bijgeboekt. Indien gewenst kunnen wij voor u de taxi transfers boeken van de luchthaven van Lissabon naar uw accommodatie in het centrum van Lissabon en van uw accommodatie in het centrum van Porto naar de luchthaven van Porto (kosten ca. €35-40,- per transfer).

Entreegelden & excursies

Optionele activiteiten en entreegelden zijn niet inbegrepen. U ontvangt na boeking een selectie met suggesties voor zelf te boeken excursies en activiteiten.

Toeristenbelasting

Lissabon ca. €1,- per persoon per nacht en Porto ca. €2,- per persoon per nacht (voor personen vanaf 13 jaar), ter plaatse te voldoen.