pepijn test

Wandelen en natuur op Corsica

De fervente natuurliefhebber komt tijdens deze wandel- en natuurreis optimaal aan zijn of haar trekken. Dit mystieke Franse eiland maakt zich niet voor niets kenbaar als een explosie aan pieken die grenzeloos omhoog rijzen. Vanuit twee schitterend gelegen kleinschalige accommodaties overwint u met uw wandelkaart op zak deze kolossale en innemende landschappen. U wordt getrakteerd op ontmoetingen met wilde varkens, koeien, everzwijnen, roofvogels en niet te vergeten: de meest fenomenale vergezichten. Zowel de meest ervaren hiker als de beginnende wandelfanaat kan hier zeker passende routes vinden. Hier komt u erachter hoe de natuur u kan overmeesteren in al haar charmes en vormen.

Cultuur
Natuur
Strand
€1.125-1.395,- p.p.
Reisduur: 8 dagen
Reistype: rondreis (fly-drive)

Waarom deze reis

  • Doorkruis de beroemde bossen van Fôret de Vizzavona
  • Trotseer de intrigerende pieken van Aguilles de Bavella
  • Onderneem tal van activiteiten, van canyoning tot raften
  • Wandelen met een wandelgids en wandelkaart op zak
  • Keuze uit wandelingen van licht tot zwaar
  • Voortreffelijk wandelweer in het voor- en najaar
tour secondary photo

Programma

Dag 1 tot 4: (Brussel Int.) - Ajaccio - Venaco

60 km
4 overnachtingen in Venaco (omg. Corte)

Eindelijk is het zover, vandaag vertrekt u vanuit België of Duitsland naar het Franse Corsica, ingeklemd tussen Sardinië en het vasteland van Frankrijk en Italië. Bij aankomst haalt u de huurauto op en begint het kronkelende parcours dwars door het binnenland naar het kloppende hart van Parc Naturel Régional de la Corse. U treft meteen Corsica op haar best; ruw, woest en ongepolijst. Het familie gerunde hotel is de ideale uitvalsbasis om u onder te dompelen in dit groene natuurschoon.

Meren, kloven, bossen, valleien en immense bergtoppen zorgen ervoor dat de kern van Corsica zich heeft ontpopt als het meest fascinerende paradijs voor wandelen en buitensportactiviteiten. Niet voor niets dat dit deel steevast wordt doorkruist door de populaire GR-20 etappe. Ga te voet langs hazelnoot- en kastanjebomen in het Forêt de Vizzavona, wandel naar de Cascade des Anglais of aanschouw de kloven van Vecchio. Voor de echte waaghals: trotseer de hoogste berg van het eiland, Monte Cinto. Nabij het hotel kunt u na het wandelen zowel een zwembad als een meer vinden voor een verkoelende duik.

Dag 5 tot 7: Venaco - Zonza

110 km
3 overnachtingen in Zonza (Alta Rocca)

Na een veelzijdig ontbijt rijdt u door naar het zuidelijk gelegen deel van het Parc Naturel de la Corse. U rijdt oostwaarts, een regio die wordt gedomineerd door de vele étangs (meren). U kunt ervoor kiezen om een stop te maken in Aléria en hier de Romeinse ruïnes te bezoeken. Het eindpunt is het historische centrum van Zonza, omlijst door dennen- en eikenbossen, midden in de regio Alta Rocca met het imposante silhouet van de Aiguilles de Bavella op de achtergrond.

Dit deel van het eiland beschikt over unieke flora en fauna en huisvest veel soorten roofvogels. De Aiguilles de Bavella is met haar vlijmscherpe pieken bij uitstek één van de meest meeslepende landschappen voor wandelaars. Schiet in uw wandelschoenen en verken dit onbeheerste natuurschoon aan de voet van de Monte Incudine (2134 m). Langs Corsicaanse dennen rondom de Col de Bavella trakteert het eiland u op enerverende vergezichten. Voor een totaal ander landschap brengt u een bezoek aan het zuidelijke Bonifacio met haar imponerende en machtige kalksteenformaties.

Dag 8: Zonza - Ajaccio - (Brussel Int.)

85 km

Na een enerverende wandelvakantie in de meest sensationele gebieden van Corsica is het vandaag tijd om terug te reizen naar het vliegveld. U levert uw huurauto in en vliegt terug naar België of Duitsland. De overgang in landschap is nog even wennen, maar u heeft een sublieme ervaring om op terug te kijken.

Hoogtepunten

Reizen met Vivencia Travel betekent ontdekken en beleven. Opgaan in de natuur, kennismaken met lokale gebruiken en afwijken van de gebaande paden. Juist de combinatie van de hoogtepunten die in elke reisgids te vinden zijn en de minder ontdekte plekjes maken de reis tot een unieke belevenis.

Parc Naturel Régional de la Corse
Het Parc Naturel Régional de la Corse beslaat met een oppervlakte van zo’n 3300 km2 twee derde van het eiland Corsica en heeft als functie het natuurwonder en de schoonheid van Corsica te ondersteunen en beschermen. Een waar wandelwalhalla waar de hoogste pieken waarneembaar zijn en de populaire wandeletappe GR-20 het eiland doorkruist. Van vurige en ongetemde gebergtes zoals de Aiguilles de Bavella naar onbeteugelde toppen waar de Monte Cinto domineert en reikt tot 2706 meter hoogte. Het park staat vol levensechte sprookjesbossen met hazelnoot- en kastanjebomen zoals Forêt Aïtone en Vizzavona. Kenmerkend zijn ook de ruige kloven gevormd door rivieren zoals die van Spelunca, Restonica en l’Asco. Dit opgeteld met de betoverende meren Creno en Nino zorgt dit voor volop mogelijkheden in buitensportactiviteiten. Van mountainbiken tot aan kajakken, raften en klimmen. Hier krijgt keuzestress een andere dimensie.
Het pittoreske hart
Corte, het strategische en geografische middelpunt van het eiland en gekenmerkt door een streek met krachtige natuur met extreem woeste bergen. Desondanks voor de Corsicanen ook een symbool voor de drang naar onafhankelijkheid sinds hier in de 18e eeuw de eerste nationale grondwet is opgesteld. Pascal Paoli zorgde dat het trotse nationalisme zegevierde en die charme is hedendaags nog voelbaar in de straten van deze vroegere hoofdstad. Neem dan ook ruim de tijd om deze knusse citadel in gedachte op te nemen en ervaar het panoramische uitzicht vanaf de Nid d’Aigle, één van de torens boven de bastions. Bezichtig ook het Musee de la Corse om nog meer kennis op te doen over de Corsicaanse cultuur. Zelf stonden we vooral versteld van de natuurlijke rijkdom. Onvergetelijke autoritjes met een constant grillig landschap en de vele everzwijnen en koeien die onderweg passeren staan nog op ons netvlies. Stop zeker ook bij bescheiden dorpjes als Vivario, Venaco en Soveria.
Stranden en baaien
Het zuiden van Corsica staat alom bekend om de magnifieke stranden en baaien die er te vinden zijn. De schelpvormige baai van Rondinara is daar het toonbeeld van. Daar waar de kustlijn minder steil wordt, met kraakhelder turquoise water en fijn goudgeel zand, waan je je op een tropische bestemming. Aan diezelfde kust bevinden zich ook de stranden van Santa Giulia omringd door naaldbomen en de stranden van het fotogenieke Palombaggio die beiden zeer in trek zijn bij watersportliefhebbers. Deze laatste is een creatie op zich, maar daarom ook zeer bekend. Streef ernaar deze vroeg in de ochtend of juist laat in de middag te bezoeken. Het meest unieke strand is bij uitstek die van Saleccia in natuurgebied Désert des Agriates. Vanwege slechte bereikbaarheid en afwezigheid van faciliteiten kun je hier ultiem genieten van de ongerepte natuur. Een ander aangenaam strand vonden wij die van Calvi, gemoedelijk, levendig en op loopafstand van het historische centrum.
Prehistorische vindplaatsen
Dat Corsica lang een betwist en omstreden eiland is geweest staat buiten kijf. Desalniettemin kende het vér voordat alle veroveraars zich lieten zien een zeldzame prehistorische beschaving. Deze prehistorische overblijfselen zijn te vinden in de omgeving van Sarténe bij onder andere de dorpjes Filitosa, Palaggiu, Renaggiu en Stantari. Hier zijn vele megalitische monumenten te bewonderen zoals groepen menhirs en ruïnes waarvan die van Palaggiu de grootste en meest uitzonderlijke is. Daarnaast biedt dit meteen de gelegenheid om Sarténe aan te doen, ook wel symbool staand als de meest Corsicaanse stad van Corsica. Zo trots als een pauw toont het haar zwierige wirwar aan nauwe steegjes, aristocratische gebouwen, pittoreske marktje en rijkdom aan winkels met een overvloed aan lokale producten. De neolithische architectuur is ook te aanschouwen bij de burcht van Araggio (casteddu) en bij de vindplaatsen Cucuruzzu en Capula nabij Levie.
Middeleeuws Bonifacio
Opgetrokken uit grootse, reusachtige witte kalksteenformaties gevormd door wind en zee ligt de middeleeuwse stad Bonifacio. Deze zuidelijke stad heeft zowel onder Pisaans, Genuees als Frans bewind gestaan. De Italiaanse charme is echter bewaard gebleven en zie je nergens zo goed terug als in dit bedrijvige stadje. Wie goed kijkt kan Sardinië in zijn gezichtsveld zien verschijnen. Het historische centrum is te vinden in de Haute Ville (bovenstad), die hoog bovenop de rotsformaties bungelt. Ontmoet het Corsicaanse leven door af te dwalen in de vele smalle steegjes waar de bonte verzameling aan was langs de kleurrijke huizen prijkt. Vanaf de bovenstad is er een diepe inham zichtbaar, deze vormt de haven van waaruit ook boottochten worden ondernomen die voeren langs de grillige en kenmerkende witte kliffen van Bonifacio en de befaamde eilandengroep met îles Lavezzi en île Cavallo. Deze granieteilanden vormen een bijzondere archipel.
Napoleons Ajaccio
Menigeen denkt bij Corsica al vlug aan Napoleon Bonaparte. Niet onterecht natuurlijk, want wie in zijn voetsporen wil treden doet er goed aan een bezoek te brengen aan zijn bruisende geboortestad en tevens hoofdstad Ajaccio. Hoewel het de grootste stad van het eiland betreft, is deze stad met haar politieke centrum gemakkelijk te voet te verkennen. Wandel langs de citadel die onbevreesd uittorent boven de oude Genuese wijk. Je vergapen kan vervolgens in de Rue Bonaparta of de Rue Cardinal Fesch, uitbundige straten vol antiekwinkels, kunstnijverheid en brocante. Nieuwe inzichten in het leven van Napoleon zijn onder andere te vinden in het rijksmuseum Maison Bonaparte en Palais Fesch. Om de trek een halt toe te roepen is het een uitgelezen kans om het hart van Ajaccio te bezoeken, Place Foch. Mijmer hier weg op een terras in de schaduw van de mediterrane palmen. Voor meer lokale producten is er de kleurrijke markt aan de Boulevard du Roi Jérôme.
Noordelijke oorden
Wie in het noorden van Corsica is kan er niet omheen, de Genuese citadellen Bastia en Calvi. Over geplaveide straatjes is er het ene nauwe steegje na de andere. Even lijkt het alsof Corsica heeft plaatsgemaakt voor Italië. Dat is ook niet zo gek, aangezien Bastia dichterbij Italië ligt. Deze economische havenstad staat bol van de pastelkleurige huizen. Struin door Terra Vecchia, het oude havengebied met haar Place du Marché en bezoek de indrukwekkende citadel in de wijk Terra Nova met haar brede pleinen. De onstuimige geschiedenis zet zich voort tot aan Calvi, waar de 15e-eeuwse citadel domineert vanaf ruige rotsen. Van de hedendaagse benedenstad met tal van winkels en restaurants is het afdwalen geblazen naar de bovenstad met grandioze vergezichten op de luxueuze jachthaven, de grootste en één van de mooiste van Corsica. Ons advies: speel in het weekend in Bastia mee met een potje Petanque en sluit de dag af met een picknick aan de lange zandstranden van Calvi.
Pure ambacht
Een beperking tot alleen het intieme Calvi en het levendige Bastia zou een tekortkoming zijn. Want nabij deze steden in de heuvelachtige en vruchtbare regio Balagne, in het achterland, liggen eindeloos veel bergdorpjes. De tocht die langs deze dorpjes voert, kenmerkt zicht onder de benaming ‘Strada di l’Artigiani’, ook wel ‘weg van de ambachtslieden’. Hier komt het pure en de unieke identiteit van de Corsicanen tezamen. Persoonlijkheid en karakter worden gevormd door excentrieke handwerkproducten. Aanschouw dit met eigen ogen bij de vele kunstnijverheidswerkplaatsen in onder andere Pigna, Calenzana, Lumio, Felicito of één van de ontelbaar veel andere kleurrijke dorpen. Elk plaatsje is trots en pronkt met haar eigen pure ambacht. Aardewerk, oliën, muziekinstrumenten, keramiek, wijn en honing is er allemaal waar te nemen. Een aantrekkelijke bijkomstigheid zijn de panoramische vergezichten en de fraaie architectuur. Vooral Lumio houdt ons nog steeds in zijn greep.

Accommodaties

Met zekerheid kunnen we zeggen dat al onze accommodaties er niet alleen heel mooi uitzien, maar ook heel fijn voelen. We hebben ze namelijk allemaal zelf bezocht! Onze accommodaties zijn altijd kleinschalig en authentiek. Ze liggen op de beste locaties en de eigenaar heeft alle tijd voor een persoonlijk woordje.

De in deze maatwerkreis opgenomen accommodaties zijn slechts een voorbeeld. Wij gaan graag aan de slag met uw persoonlijke wensen en creëren zo een droomreis die helemaal bij u past!

U Frascone

Gelegen in het hart van het eiland tussen de dorpen Vivario en Venaco, op slechts 20 minuten van Corte, ligt familiehotel U Frascone. Deze regio is een waar walhalla voor de buitensportliefhebber. Wandelen, klimmen, kajakken, canyoning of zwemmen in de rivieren, het kan allemaal. De natuur laat zich hier zien op haar best!

Le Tourisme

De Aiguilles de Bavella in de regio Alta Rocca vormen het decor voor het dorpje Zonza. Omsloten door dennen- en eikenbossen die kenmerkend zijn voor deze streek ligt in het historische centrum familiehotel Le Tourisme. Het hotel heeft een moderne architectuur, maar profileert zich vooral door het comfort en de fabelachtige vergezichten.

Inbegrepen

Accommodatie

U verblijft 7 nachten in 2 kleinschalige en karakteristieke accommodaties op bijzondere locaties. In beide accommodaties beschikt u over een sfeervolle standaard kamer. Indien gewenst is een upgrade van de kamer mogelijk.

Verzorging

In beide accommodaties is ontbijt inbegrepen.

Vlucht

Inbegrepen is een non-stop retourvlucht Brussel Int. - Ajaccio. Luchthavenbelastingen en -toeslagen zijn inclusief. Mogelijkheden voor vertrek vanaf een andere luchthaven treft u aan in het reisvoorstel. Indien gewenst is een stoelreservering mogelijk.

Bagage

Bij uw vlucht boeken wij altijd 20/23 kg ruimbagage per persoon voor u bij. Indien gewenst kan dit voor u worden aangepast. Bij alle vluchten kunt u 10/12 kg handbagage per persoon meenemen. De exacte gewichten zijn afhankelijk van de gekozen luchtvaartmaatschappij.

Auto

U beschikt de volledige reis over een huurauto categorie small (Fiat 500 of soortgelijk) o.b.v. all-inclusive zonder eigen risico. Uw autohuur verloopt via Sunny Cars, die staan voor zorgeloze autohuur. Daarom is de huurauto via Sunny Cars standaard optimaal verzekerd. Alles wat u nodig hebt, is vooraf geregeld en betaald. U reserveert uw huurauto dus voor een heldere all-inclusive prijs, zonder verborgen kosten. Meer informatie over autohuur, een optionele upgrade en optionele accessoires (bijv. een kinderzitje of een losse GPS) ontvangt u in het reisvoorstel.

Reisbescheiden

Enkele weken voor vertrek ontvangt u van ons een uitgebreid reispakket. Deze bevat alles wat u nodig hebt tijdens uw reis: vouchers en tickets, algemene reisinformatie en routebeschrijvingen. Om van uw reis een echte belevenis te maken, ontvangt u daarnaast inspirerende brochures/gidsjes, een reistipboekje en suggesties voor zelf te boeken excursies en activiteiten.

Extra's

U gaat op pad met een goede wandelgids en een gedetailleerde kaart van Corsica met de beste wandelroutes.

CO₂-compensatie

Wij compenseren de CO₂-uitstoot van uw reis via GreenSeat (Climate Neutral Group). Meer informatie hierover treft u aan in het reisvoorstel.

Garanties

Vivencia Travel is aangesloten bij SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) en CFR (Stichting Calamiteitenfonds Reizen).

Service

Voor, tijdens en na de reis bent u verzekerd van onze persoonlijke en deskundige service. Uw reis wordt afgestemd op uw persoonlijke wensen en u beschikt over een vast aanspreekpunt. U profiteert nu van onze Corona ontzorg service: gratis annuleren & geen aanbetaling.

Niet Inbegrepen

Verzekeringen

Zowel een reisverzekering als een annuleringsverzekering worden aanbevolen. Beide verzekeringen zijn optioneel via ons bij te boeken.

Dossierkosten en bijdragen

De dossier-/boekingskosten bedragen €25,- per persoon met een maximum van €75,- per boeking. De SGR-bijdrage bedraagt €5,- per persoon per boeking en de bijdrage Calamiteitenfonds €2,50 per boeking.

Eten & drinken

Alle niet genoemde maaltijden en drankjes zijn voor eigen rekening.

Overige kosten auto

Houdt u er rekening mee dat u ter plaatse nog kosten zult maken voor brandstof en eventuele tolgelden.

Entreegelden & excursies

Optionele activiteiten en entreegelden zijn niet inbegrepen. U ontvangt na boeking een selectie met suggesties voor zelf te boeken excursies en activiteiten.

Toeristenbelasting

Ca. €1-3,- per persoon per nacht voor personen vanaf 18 jaar, ter plaatse te voldoen.