Go to content
Het zuiden en westen van Madeira

Veelzijdige westen & zonnige zuiden

In het veelzijdige westen van Madeira staat u wederom versteld van de grote variatie aan bijzondere landschappen. Aan de zonnige zuidkust, waar glooiende wijngaarden de typische Madeira wijn voortbrengen, geven de bananenplantages en suikerrietvelden het geheel een tropisch tintje.

1/3

Het veelzijdige zuidwesten
In het veelzijdige zuidwesten van Madeira sta je wederom versteld van de grote variatie aan bijzondere landschappen. Aan de zonnige zuidkust, waar glooiende wijngaarden de typische Madeira wijn voortbrengen, geven de bananenplantages en suikerrietvelden het geheel een tropisch tintje. Op weg naar het binnenland vormt de spectaculair gelegen Encumeada-bergpas het startpunt van één van de vele Levada-wandelingen. Rij vervolgens door via een boomloze vlakte naar het Paúl da Serra plateau en je waant je plotseling in de Schotse hooglanden. Ponta do Pargo, met haar woeste en ruige kustlijn, ligt op de meest westelijke kaap van het eiland.

Het zonnepunt
In Ponta do Sol, letterlijk het ‘zonnepunt’ kijk je uit over zee en zie je de zon opkomen om aan het einde van de dag weer afscheid te nemen, terwijl de volgende dag dit schouwspel zich herhaalt. In het havenplaatsje Ribeira Brava zijn mooie voorbeelden van de kenmerkende architectuur van Madeira te zien: huizen met gedecoreerde gevels, kleurrijke luiken en smeedijzeren balkonnetjes. Bezoek Calheta met haar moderne kunstmuseum Casa das Mudas of maak een boottocht en zie met uw eigen ogen dolfijnen en walvissen van dichtbij voorbij zwemmen.

Rum & Poncha
De vruchtbare hellingen aan de zuidkant van Madeira hebben, naast de beroemde Madeira wijn, nóg twee kenmerkende drankjes voortgebracht. Lange tijd was Madeira één van de belangrijkste suikerproducenten van Europa. Met het produceren van suiker kwam de productie van rum op gang, iedere fabriek kende zijn eigen werkwijze. Vooral de oude rum uit Madeira heeft een complexe smaak die niet onder doet voor sommige whiskies of cognacs. Overal zijn kleine barretjes waar je verse ‘Poncha’ kunt krijgen. Poncha wordt gemaakt van jonge witte rum met honing, aangevuld met vers citroensap, sinaasappelsap of passievruchtensap. Na drie Poncha spreek je vloeiend Portugees, maar niemand zal je meer verstaan.

Espada en Espetada
In bijna ieder restaurant op Madeira ziet u Espada op de kaart staan, in het Nederlands zwarte degenvis genoemd. Het is één van die typische gerechten van Madeira. De vis herkent u aan zijn lange lijf, spitse kop met grote ogen en kleine scherpe tandjes. Het is bepaald geen schoonheid en een opvallende verschijning op de lokale markt. Ondanks dat de vis erg lelijk is, smaakt het zachte witte visvlees heerlijk. Espada wordt op een diepte van zo’n 200 tot 1700 meter diepte in de wateren rondom Madeira gevangen en vormt zo’n 50% van de totale visvangst op het eiland. In Camera de Lobos wordt ieder jaar een festival ter ere van de vis gehouden! Espada wordt vaak gegeten met banaan en combineert verrassend goed. Verwar de Espada trouwens niet met de Espetada. Hierbij krijg je een grote spies met rundvlees, knoflook, laurier en zeezout van de gril.

Bel ons
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m zaterdag en op dinsdag-/donderdagavond.
Bel 0570 - 769 157
Mail ons
Wij streven ernaar om binnen één werkdag je mail te beantwoorden.
Mail reisvraag
Videocall
Even videobellen kan ook! Maak snel een afspraak en dan zien we je binnenkort.
Plan videocall