Een eiland vol contrasten
Santiago verrast met zijn veelzijdigheid. Van droge savannes in het zuiden tot groene bergketens in het midden en noorden, met diepe valleien en levendige dorpen ertussen. Langs de kust vind je een afwisseling van kleurrijke vissersdorpjes en kleine strandjes.
Het binnenland van Santiago
Wie vanuit Praia het binnenland van Santiago intrekt, belandt al snel in een compleet andere wereld. De weg slingert omhoog door een landschap dat steeds groener wordt en uiteindelijk uitkomt bij Assomada, een levendig bergstadje waar het dagelijkse leven zich grotendeels op straat afspeelt. Vooral op marktdagen is het hier een kleurrijke chaos: kramen vol mango’s, papaja’s, gedroogde bonen en vers gevangen vis, maar ook handgeweven doeken en lokale kazen wisselen elkaar af. Struin door de straten en proef de sfeer van een stad die nog echt Kaapverdisch voelt.
Vanuit Assomada lonkt het grillige binnenland. Smalle wegen leiden door diepe valleien, langs koffieplantages en kleine dorpen waar het leven simpel is en de mensen je vriendelijk toelachen. Stop onderweg bij het natuurgebied Serra Malagueta. Wandel over de bergkammen, adem de frisse lucht in en geniet van spectaculaire vergezichten over het eiland en de Atlantische Oceaan. Bij helder weer kun je zelfs buureiland Fogo aan de horizon ontwaren.
Tarrafal
De rit naar het noorden eindigt in Tarrafal, een kustplaats met een roerige geschiedenis en een tropische uitstraling. De baai met wit zand, palmbomen en helderblauw water is een van de mooiste van Kaapverdië. Hier kun je zwemmen, snorkelen of gewoon lekker nietsdoen. Vlak buiten het dorp ligt het voormalige concentratiekamp Campo de Tarrafal, dat tijdens het Portugese regime dienstdeed als strafkolonie voor politieke gevangenen. Een indrukwekkende plek die de geschiedenis van Kaapverdië tastbaar maakt.
Ook culinair gezien biedt het eiland Santiago volop verrassingen. Proef de beroemde cachupa, een stevige stoofpot van maïs, bonen, zoete aardappel en vlees of vis. Of probeer een vers gevangen tonijnfilet van de grill, simpel gekruid maar vol smaak. In de bergen vind je vaak kleinschalige restaurantjes waar je de lokale keuken proeft zoals de inwoners die zelf het liefst eten: eerlijk, voedzaam en met liefde bereid. En vergeet vooral niet om je maaltijd af te sluiten met een glaasje grogue, de lokale rum die nog op traditionele wijze wordt gestookt – sterk, maar puur Kaapverdië.