Ons avontuur begon… in Lissabon. Na een vlucht van ongeveer 4 uurtjes kwamen we aan in Lissabon. In de buurt van het vliegveld lag het metrostation en na een half uurtje met de metro en een flink stuk lopen kwamen we aan bij het eerste hotel. Het gebouw dateerde uit halverwege de 19e eeuw en had dus geen lift. Volgens de receptioniste hadden wij de mooiste kamer van het hotel. Niets bleek minder waar. Het uitzicht over de stad vanuit het grote raam was fantastisch en maakte het sjouwen met de koffers meer dan goed. Op de tweede dag hebben we een fietstocht gedaan en zo hebben we (bijna) alle hoogtepunten van Lissabon gezien. Ook hebben we een typisch Portugees gebakje gegeten, een pastéis de nata. Een bladerdeegtaartje gevuld met pudding.

De dag erna hebben we de huurauto opgehaald en zijn we vertrokken richting het oosten, naar Castelo de Vide. Hier verbleven we drie nachten in een groot landhuis met diverse hotelkamers midden tussen de lavendelvelden. De eigenaren verbouwden lavendel om diverse producten van te maken zoals o.a. zeep, thee en olie.  Vanuit hier hebben we Marvão bezocht en hebben we ’s avonds een stuk van de oude smokkelroute tussen Spanje en Portugal te paard afgelegd. Dit is beslist een aanrader. Hierna zijn we naar het kleine plaatsje Furtado gereden. Dit lag in Serra de Estrella.

In de bergen was het fris. Rond de 17 graden tegenover 37 graden in het dal. Hier hebben we een flinke wandeling gemaakt waar we ook een flink stuk moesten klimmen en klauteren. De wandelroutes staan hier overigens prima aangegeven. We verbleven hier in zogenaamde eco-huizen. Deze huizen lagen tegen een berg aan en vielen niet meteen op door de met gras en mos begroeide daken. De zijkanten waren bedekt met kurk. In Portugal staan veel kurkeiken. Men haalt de kurk van de bomen en schrijft een nummer op de stam. Zo weet men wanneer de laatste keer de kurk van de bomen is gehaald.

Na twee nachten zijn we naar Meixedo vertrokken. In dit rustige dorpje lag het hotel. Ook hier hebben we een flinke wandeling gemaakt. De routes stonden op dezelfde manier aangegeven als in Serra de Estrella. Tijdens de wandeling werden we vergezeld door een hond die vanaf het dorpje mee de bergen in is gelopen en de hele tijd bij ons is gebleven tot we weer in het dorpje aankwamen. Het leek alsof hij de weg goed kende. Hij liep steeds voor ons uit en keek of we hem nog volgden. In het dorpje hebben we bij het lokale cafétje op het terras gezeten en een pilsje en een cola gedronken. We moesten bij het afrekenen 2 euro betalen.

Vanuit Meixedo zijn we op weg gegaan naar Peso de Regua. Het duurde even voordat we de locatie hadden gevonden. Achteraf bleek dat we er langs waren gereden. Vanaf de grote weg moesten we door een grote poort rijden. We reden tussen de wijngaarden door en kwamen bij een groot landhuis. We werden welkom geheten door de eigenaar van het landhuis wat al veel generaties in de familie was. Hij bracht ons naar het huisje waar we drie nachten zouden verblijven. Het was een oud huisje ingericht in Engelse stijl. Het huisje lag midden in de wijngaard en het uitzicht was fantastisch. We hebben een boottocht gemaakt over de Douro waar we een prachtig uitzicht hadden op de diverse wijngaarden van de port- en wijnhuizen.

Porto was de laatste bestemming. Eenmaal in Porto aangekomen hebben we de auto ingeleverd en hebben we ingecheckt in het hotel. Dit hotel was van dezelfde organisatie als in Lissabon. Ook dit was een gebouw met een verhaal. In het hele gebouw waren antieke voorwerpen te vinden. In Porto hebben we ook een fietstocht gedaan zodat we alle hoogtepunten hadden gezien. Een avondje aan de Douro met een glaasje port mocht natuurlijk niet ontbreken. Helaas betekende dit ook het einde van onze prachtige vakantie.

Frank en Maria