Beste Martine en overige leden van het Vivencia-team. Wij hebben begin september genoten van een 14-daagse reis op maat samengesteld naar onze wensen: cultuur, natuur en strand. (Rondreis veelzijdig Portugal). Start was Lissabon in een klein hotel van de Shiadu-keten (familyroom!) op 5 min. lopen van Metrostation Cais do Sodré met erg aardig personeel. Op het vliegveld hadden wij al een Lisboa-card gekocht, aan te raden indien je ook musea wil bezoeken.

Onze tips om te doen:
–  Tram 28E is een must voor een eerste indruk van de stad, maar wij stonden wel 40 min. in de rij;
–  Museum Calouste Gulbenkian heeft een prachtige collectie en ligt in een heerlijk park;
–  “Oceanario” is zeer de moeite waard en ritje met de kabelbaan geeft een mooi uitzicht over de Taag;
–  Belém voor het klooster “Mosteiro dos Jerónimos, Monument Padrão dos Descobrimentos, Torre de Belém. Dè Antiga Confeiteria de Belém had een straatlengte rij dus de Pasteis de Nata elders      geproefd (heerlijk!);
–  Castelo de Sáo Jorge, mooi uitzicht.

Onze tips voor eten en drinken:
– Time-Out-Market Ribeira, enorm met heel veel mogelijkheden;
– “Madame petisca” hoort bij Shiadu-keten, ligt leuk en lekkere “petisca’s”;
– Pazzeirinha de Alfama voor echt de échte Portugese keuken vergezeld met veel Fadomuziek;
– Café à Brasileirado do Chiado.

Na drie dagen hebben wij onze huurauto opgehaald en zijn we naar “Quinta da Palmeira” gereden. Gerund door een gastvrij Nederlands-Portugees echtpaar in Cerdeira in Midden-Portugal. Wij logeerden in een enorme suite met mooi uitzicht op de bergen. Er was een heerlijke tuin met zwembad en elke avond een 3-gangen verrassingsmenu met verse lokale producten. We bezochten o.a. Pindão, een van de leistenen dorpjes, bijzonder, wel toeristisch.

Onze derde stop was in Noord-Portugal “Prazer da Natura” in een ruim tweepersoonsappartement met keukentje, maar zonder winkel, geen koffiezetapparaat of waterkoker. Er was een goed zwembad (druk bezocht) en groot restaurant, maar niet bijzonder.

Tips: Restaurants:
– “Tornédo” in Moledo;
– “O Casulo” in Lanhelas.

Strand:
– Vila de praia Açora.

Leuke plaatsjes:
– Caminha;
– Viano do Castelo.

Voor de laatste twee nachten leverden wij in Porto de auto in en gingen naar ons “OPO appartement”. Het was even uitzoeken hoe we binnen moesten komen, maar na wat sms’en kwam iemand ons opvangen. Piepklein appartement, maar inclusief Nespresso koffieapparaat en thee. Midden in het hartje van het historische centrum, vlakbij het prachtig betegelde treinstation São Bento. Mertrokaart voor 24 uur gekocht en vertrokken naar Vila Nova de Gaia voor het uitzicht over de Douro en een glaasje port aan de kade. Teruggelopen over de Ponte Dom Luis 1 naar kathedraal Sé.

De volgende dag hebben we Casa Musica bezocht. Heel erg mooi en doordacht ontworpen door R. Koolhaas, alleen met rondleiding te bezichtigen om 11:00 en 16:30 uur! Vervolgens door het centrum gewandeld langs mooie kerken met gevels vol “Azulejos”.

Casa Portuguesa do Pastel de Bacalhau is een must om te genieten van een knapperig met kaas gevuld kabeljauwpasteitje met glaasje koude port!

De volgende ochtend met de taxiservice van het “OPO”-team naar vliegveld, 20 min. € 25,-. Met de metro zou het 45 min. duren. Vol van indrukken van dit mooie land gaan we weer terug naar huis.

Met vriendelijke groet,
Wiebe en Nicole Dommers