Go to content
Inspiratie

De weelderige natuur van Andalusië in vijf natuurgebieden.

Of je nu verlangt naar een wandeling, fietstocht of kajakavontuur: het aanbod van veelzijdige nationale parken en natuurreservaten in Andalusië blijft indrukwekkend. Het maakt niet uit of je er voor de eerste of de tiende keer komt, het zal zonder enige twijfel nooit vervelen!

Adembenemende natuurparken

Andalusië ligt in het zuidelijkste deel van Spanje en is bekend om zijn overvloed aan zonneschijn, betoverende flamenco, uitgestrekte stranden en schitterende architectuur. Daarnaast is het ook zeker een paradijs voor natuurliefhebbers. Het kan best lastig zijn om te beslissen welke van de mooiste plekken je wilt bezoeken tijdens je rondreis. Om je te helpen bij het maken van die keuze, heb je hier een lijst van de vijf meest bijzondere natuurparken in Andalusië:

 1. Parque Natural Sierra Nevada

  Het natuurpark Sierra Nevada biedt een overvloed aan prachtig natuurschoon en vele wandelroutes. De indrukwekkende keten van hoge pieken vormt een prachtig, met sneeuw bedekt decor tegen het legendarische Alhambra-paleis. De Mulhacén is met een hoogte van 3.479 meter de hoogste berg van Spanje. Toch is de top relatief eenvoudig te bezoeken met een minibus, die rijdt tussen juni en oktober. In het Parque Nacional Sierra Nevada vind je het hoogste gedeelte van de bergketen, waar je gemakkelijk steenbokken kunt spotten.

 2. Parque Natural Sierra de Grazalema

  Hoge bergtoppen rijzen op uit de uitgestrekte vlaktes van de provincie Cádiz en vormen zo het kleine, buitengewoon prachtige Sierra de Grazalema natuurpark. Al rijdend over de enerverende weg Puerto de las Palomas, kom je charmante witgekalkte dorpjes tegen zoals Grazalema en Zahara de la Sierra. Voor de avonturiers zijn er genoeg activiteiten, zoals canyoning, paragliden, kajakken, ferrata-beklimmingen en de Garganta Verde-kloofwandeling.

 3. Parque Natural Doñana

  Gelegen in de provincies Huelva en Sevilla, wordt dit park Doñana beschouwd als een van de meest prachtige en belangrijke natuurgebieden in Spanje. Het is UNESCO Werelderfgoed en beslaat een oppervlakte van 542 vierkante kilometer. Het herbergt diverse inheemse dieren zoals flamingo’s, wilde zwijnen en zeldzame Iberische lynxen. Vogelspotters kunnen hier hun geluk niet op, want het park fungeert als een cruciale tussenstop voor ongeveer een half miljoen trekvogels die jaarlijks van Europa naar Noord-Afrika vliegen.  

 4. El Torcal de Antequera

  In de provincie Málaga, gelegen tussen de dorpen Antequera en Villanueva de la Concepción, vind je het unieke natuurpark El Torcal. Deze opvallende rotsformatie staat bekend om de bizarre vormen die kalkstenen rotsen hebben aangenomen, door erosie over miljoenen jaren. El Torcal biedt een prachtig uitzicht op de zee, die bij mooi weer op 50 kilometer afstand schittert. Wil je dit indrukwekkende natuurverschijnsel zelf ervaren? Dat is mogelijk. Binnen het park zijn duidelijk gemarkeerde wandelpaden en schilderachtige uitkijkpunten te vinden. Zorg er wel voor dat je stevige wandelschoenen draagt, voldoende water meeneemt en houd de zonsondergang in de gaten!

 5. Parque Natural Sierras de Cazorla, Segura y las Villas

  In het noordoosten van Andalusië, ten noorden van Jaén, vind je het in 1983 door UNESCO aangewezen biosfeerreservaat, dat het grootste beschermde natuurgebied van Spanje is. Hier word je getrakteerd op adembenemende bergen, glooiende valleien en pittoreske dorpjes die zich sierlijk uitstrekken over de heuvels. Een van de meest geliefde wandelroutes in dit gebied loopt langs de Borosa-rivier, die door het rotsachtige landschap slingert en uitmondt in een prachtig bergmeer. Tijdens je verkenningstocht door de Sierras de Cazorla zou je zomaar oog in oog kunnen staan met herten en moeflons.

Gabriëlle Harleman
Geschreven door Vivencia reisexpert
Gabriëlle Harleman

Bel ons
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m zaterdag en op dinsdag-/donderdagavond.
Bel 0570 - 769 157
Mail ons
Wij streven ernaar om binnen één werkdag je mail te beantwoorden.
Mail reisvraag
Videocall
Even videobellen kan ook! Maak snel een afspraak en dan zien we je binnenkort.
Plan videocall