Go to content
Inspiratie

Wonderlijk waterrijk van de Azoren archipel.

Midden in de Atlantische oceaan gelegen, vraagt de prachtige onderwaterwereld van de Azoren er natuurlijk om ontdekt te worden. Dit kan al surfend, kajakkend of met een ontspannen zeiltocht om de archipel. Voor een ultieme onderwaterervaring dompel je jezelf al snorkelend of duikend onder in de kristalheldere wateren.

Ideale duikspot

Ga op zoek naar de diverse onderzeese vulkanische landschappen met lavatunnels vol subtropische vissen, echt een unieke ervaring! Ook kom je onder water misschien nog een van de vele scheepswrakken tegen.

Wat het nog spectaculairder maakt, zijn de dolfijnen, potvissen en walwissen die voor de kust zwemmen. De Azoren behoren tot de beste locaties ter wereld voor het observeren van walvisachtigen, met maar liefst 25 verschillende soorten. Met een beetje mazzel kun je een van deze gigantische zeereuzen met eigen ogen aanschouwen. De potvis kan zelfs een lengte bereiken van maarliefst 18 meter!

Dankzij de warme Golfstroom is het water het hele jaar door een ideale duikspot. Om je te helpen bij het maken van een keus waar heen te gaan, heb je hier een lijst van de vijf mooiste duikspots van de Azoren:

 1. Verken de oude vulkaan onder water Vila Franca

  Direct voor de kust van São Miguel ligt dé topduikplek van de Azoren: Vila Franca. Het beschermde natuurgebied rondom dit kleine eiland is een waar onderwaterparadijs, waar je ogen te kort komt. Bij de kleurrijke riffen zoals Lourenços en Sabrina Reefs heb je een goede kans om duivelsroggen te spotten. Maar wat deze plek pas echt bijzonder maakt als duiklocatie in de Azoren, is de oude onderwatervulkaan.

 2.  Princess Alice

  Wellicht is dit wel de meest bekende duikplek van de Azoren, vooral vanwege de talrijke mantaroggen die hier van juli tot en met oktober te bewonderen zijn. Het is alleen een hotspot voor ervaren duikers, omdat het rif ver van de haven af ligt en er vaak sterke stromingen aanwezig zijn. Het rif zelf vormt eigenlijk een enorme onderwaterberg met een diepte van meer dan 30 meter. Naast mantaroggen kun je hier ook duivelsroggen, makohaaien en blauwe haaien tegenkomen.

 3. Formigas Islets en Dollabarat Seamount

  Nabij São Miguel bevinden zich twee wereldberoemde, kleine eilandjes: de Formigas Islets en de Dollabarat Seamounnt. Van over de hele wereld trekt dit duikers vanwege het kristalheldere water en de uitstekende kans om grote zeedieren te spotten. Deze plek is wederom alleen geschikt voor de ervaren duiker, omdat de eilandjes ver van de kust liggen en er sterke stromingen aanwezig zijn. Als je een passie hebt voor duiken, dan mag een bezoek aan deze spot zeker niet ontbreken. 

 4. Verken de onderwaterwereld met walvishaaien bij Ambrósio Rif.

  Voor het zien van de walvishaaien hoef je niet eens naar de andere kant van de wereld te reizen. Bij het eilandje Santa Maria, net onder São Miguel, heb je van juli tot en met september namelijk kans om ze te spotten. De walvishaaien zijn gemiddeld zo’n acht meter lang en worden vaak vergezeld door tonijnen. Dit is wel echt een unieke onderwaterervaring om mee te maken!

 5. Scheepswrak bij Sao Miguel.

  Vanaf het eiland Sao Miguel kun je een duik maken naar het scheepswrak Dori uit de Tweede Wereldoorlog dat eind vorige eeuw zonk. In 1964 kreeg het schip een waardige rustplaats als onderwater archeologisch natuurpark. Het is een mooie en toegankelijke duik, op 20 meter diepte. Er leven ontzettend veel vissen rond dit gezonken schip, omdat hier een visverbod geldt.

Gabriëlle Harleman
Geschreven door Vivencia reisexpert
Gabriëlle Harleman

Bel ons
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.30 uur.
Bel 0570 - 769 157
Mail ons
Wij streven ernaar om binnen één werkdag je mail te beantwoorden.
Mail reisvraag
Videocall
Even videobellen kan ook! Maak snel een afspraak en dan zien we je binnenkort.
Plan videocall