Go to content
Inspiratie

De mooiste wandelroutes langs de levadas van Madeira.

Madeira is een waar bloemenparadijs in de Atlantische Oceaan, waar elk deel van het eiland een uniek karakter heeft. Een groot voordeel voor de wandelliefhebber: elke dag een ander landschap!

Populaire wandelroutes

Het hele jaar door kan er gewandeld worden op Madeira, maar in de periode tussen april en september heb je de meeste kans op goed weer. Ongeacht het seizoen is het verstandig om een regenpak in je koffer te stoppen, aangezien het weer snel kan omslaan!

Een bezoek aan Madeira is niet compleet zonder een wandeling langs de levadas. Veel populaire wandelroutes lopen langs deze irrigatiekanalen, die werden ontworpen om de zware regenval in het noorden naar het droge zuiden van het eiland te leiden. Al in de 17e eeuw werd ontdekt dat je uitstekend kan wandelen langs deze kanalen. De levadas leiden je naar de meest afgelegen plekken van Madeira!

Volgens ons zijn dit de mooiste levada wandelingen die Madeira rijk is:

 1. Levada do Caldeirão - 13 km / 4 tot 5 uur

  Deze wandeling is eenvoudig, maar wel redelijk lang. Je loopt door het weelderige Madeiraanse 'oerwoud' en wordt getrakteerd op onvergetelijke panorama's. Bij goed weer kun je op sommige plekken wel honderden meters diep in de kloof kijken. Na ongeveer 7 kilometer wandelen kom je aan bij een van de hoogste watervallen van Madeira: de Caldeirāo Verde waterval. Een prachtige plek om even op adem te komen voordat je aan de terugweg begint.

 2. Ponta de São Lourenço - 7 km / 2 tot 3 uur

  Deze wandeling is een must-do, want hier vind je de mooiste kliffen van Madeira! Het pad loopt over de heuvels van het smalle oostelijke schiereiland, van Ponta de São Lourenço naar het uitkijkpunt Ponta do Furado. De uitzichten zijn adembenemend mooi en de heuvels veranderen met de seizoenen, variërend van goudgeel tot diepgroen. Het pad is over het algemeen makkelijk begaanbaar, maar het laatste stuk naar het uitzichtpunt vereist een steile klim, met traptreden die glad kunnen worden na de regen.

 3. Vereda do Arieiro - 11 km / 6 uur

  Klaar voor een uitdaging? De Vereda do Arieiro biedt adembenemende uitzichten op de hoogste pieken van het eiland. Het startpunt is Pico do Arieiro op 1818 meter hoogte en de tocht brengt je zelfs naar de hoogste berg, Pico Ruivo. Het vereist veel traplopen, want het totale hoogteverschil is ongeveer 1650 meter. Begin bij zonsopkomst voor een betoverende ervaring. Als dit te intens klinkt, kun je de route ook 'one-way' lopen, met vervoer terug naar het startpunt.

 4. 25 Fontes & Risco waterval

  Dit zijn de meest gewaardeerde levada wandelingen, die gemakkelijk gecombineerd kunnen worden. Ze zijn uiterst toegankelijk en leiden je naar twee prachtige watervallen. De ene waterval is tientallen meters hoog, terwijl de andere bestaat uit 25 waterstralen die uitmonden in een poel met groenblauw water. Het landschap doet bijna denken aan Zuidoost-Azië. Omdat deze wandeling zo populair is, is het raadzaam om vroeg te beginnen en zo de drukte te vermijden.

 5. Boca do Risco 10 km / 3 tot 4 uur

  De Boca do Risco wandeling is een prachtige tocht langs de hoge kliffen aan de kust van Madeira. Het is een zeer eenvoudige wandeling over bijna vlak terrein, met hier en daar wel behoorlijke afgronden aan je zijde! De groene kliffen, die enkele honderden meters hoog zijn, vormen een prachtige combinatie met de diepblauwe zee. Hier begrijp je meteen waarom Madeira soms het 'Hawaii van Europa' wordt genoemd.

Gabriëlle Harleman
Geschreven door Vivencia reisexpert
Gabriëlle Harleman

Bel ons
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.30 uur.
Bel 0570 - 769 157
Mail ons
Wij streven ernaar om binnen één werkdag je mail te beantwoorden.
Mail reisvraag
Videocall
Even videobellen kan ook! Maak snel een afspraak en dan zien we je binnenkort.
Plan videocall