Met de huurauto gaan we de eerste dag meteen in Malaga het Picassomuseum bezoeken en tegelijkertijd de sfeer van de stad proeven en uiteraard het bronzen beeld van Picasso aanraken! Daarna doorreizen naar de eerste overnachting Molino del Santo in Benoajàn, 10 km ten zuiden van Ronda. Een prachtig landhuis/hotel met zeer vriendelijk personeel en een gezellig terras buiten met zwembad en ligweide. De ligging is magnifiek. In het hele karakteristieke pand zijn alle kamers en ruimtes aangekleed met prachtige schilderijen van de lokale kunstenares Christine Ellingham. We worden elke dag verwend met een rijkelijk ontbijt en een geweldig diner in hun eigen restaurant. De wandelmogelijkheden rond het hotel zijn legio. Wij maken een tocht naar de Cueva del Gato waarbij we konden genieten van de Andalusische natuur en de grote grot waar de geiten in een grote kudde hun dorst kwamen lessen in het riviertje vlakbij. In het gezellige witte bergdorpje Ronda bekijken en beklimmen we de kloof El Tajo en bewonderen de mooie Siërra’s in de weide omgeving. Het bezoek aan de oude stad is via smalle straatjes en vele trappen echt de moeite waard.

Na twee nachten Benoajàn reizen we door naar Sevilla waar we midden in de stad terecht komen in een zeer bijzonder hotel dat op alle verdiepingen is gedecoreerd met muziekinstrumenten waardoor de naam Amadeus la Musica ook treffend is. Van vele soorten violen, harp, piano  tot blaasinstrumenten aan toe. Het hotel is zeer smaakvol ingericht met de bekende kleurrijke Azulejos aan de onderranden van de muren. Het terras bovenop het hotel kan gebruikt worden voor ontbijt of een glaasje in de namiddag/avond. Het ontbijt is zeer uitgebreid en wordt persoonlijk uitgereikt. Het hotel ligt zo centraal in de stad dat je lopend de vele mooie wijken en bezienswaardigheden kunt gaan bekijken. Sevilla is een zeer open en oorspronkelijke stad die we met Baja–bikes in een Nederlandse groep verkend hebben. De wijk Triana langs de Guadalquivir(rivier), de oude tabaksfabriek en het Parlementsgebouw, Plaza d’Espagna, Park Luisa met de kleurrijke bougainvilles en de oleanders, de Torre del’Oro en de jardin de Morillo met de reuzenficus en het romantische rozenpleintje Plaza del Elvira. Een volgende dag staat het Casa de Pilatos op het programma. Een Renaissanse-Mudejàrstijl paleis uit 1300 met veel Azulejo-tegels. De kathedraal Santa Maria met het graf van Columbus mag je natuurlijk niet overslaan. Het uitzicht vanaf de Giralda toren is magnifiek.

Na drie nachten Sevilla reizen we door naar Cordoba via Carmona waar we de Romeinse graven ( Necropoli Romana) bekijken. Toevallig was er een Spaanse klas met kinderen die van een “Romeinse soldaat” via een spel kregen verteld hoe ten tijde van de Romeinen een dode ten grave werd gedragen met alle ceremonie die erbij hoorde. Een mooi schouwspel waarbij de kinderen verkleed als fakkeldragers, rouwende gesluierde familieleden en bloemendragers, de dode gelegen op een brancard onder een stoffen afdak naar zijn laatste rustplaats in een grot begeleiden.

In Cordoba overnachten we in Posada de Vallina. Ook dit is een karakteristiek historisch gebouw met een mooie entree gelegen naast de Mezquita midden in de stad. Het bezoek aan de Mezquita is zo indrukwekkend!!! Een Moskee uit 950 na Chr, gebouwd door Abd-Al-Rahman-I. Fantastisch! De stad Cordoba is ook heel gezellig met o.a. de historische joodse wijk Judeira en een prachtige stadspoort met een brug over de Guadalquivir. Aan de overkant van de brug moet je zeker het museum tres Culturas in de Torre la Calahorra niet overslaan!! Er wordt je een mooi overzicht geboden van de tolerante samenleving van drie religies. Een bezoek met speciale bus naar de eeuwenoude prachtige Moorse Paleisstad Medina Azahara uit het jaar 100 n Chr. is ook zeer interessant.

Na een heerlijk ontbijt verlaten we deze stad en reizen we verder naar Granada waar een zeer vriendelijke receptioniste ons de kamer toewijst in Palacio de Santa Ines. Ook dit uitzicht vanuit onze kamer is zo geweldig mooi! We zien de torens van het Alhambra met de wapperende vlaggen en de vele dagelijkse bezoekers. Ook dit hotel is authentiek en historisch. Het ontbijt is overheerlijk en wordt constant vers aangevuld. Granada heeft zeer gezellige wijken zoals het Albacin, de oudste nog bestaande Arabische wijk van Granada van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Als je doorloopt naar de wijk La Antequeruela geniet je van een mooie Spaanse stadswijk met een heel gezellige Campa del Principe waar je je op een terras kunt laten verwennen met een heerlijke sangria met tapas van het huis midden tussen de Spanjaarden!

De bezichtiging van het Alhambra is fenomenaal!! Een meesterstuk van Islamitische architectuur met  het Alcazaba , het Nasridische Paleis en het Paleis van Karel V. Het Generalife, de zomerresidentie van de Kaliefen ligt er met zijn prachtig bloeiende tuinen schitterend bij.

Mocht je denken dat de Spanjaarden alleen van tapas houden heb je het mis.  Italiaanse restaurants als La Mafia en Il Gondoliere bij Plaza de Grazia zitten zowel in de middag/en avonduren helemaal vol en is reserveren vooraf een must. Bij de Italiaanse ijssalon “Los Italianos” staan de ijsliefhebbers in een lange rij wachtenden op de stoep voor de ijssalon vlakbij het standbeeld van Santa Isabel la Real. Het is het wachten zeker waard!

Helaas zitten de bezoeken aan de Moorse steden Ronda, Sevilla, Cordoba en Granada er op en gaan we uitrusten en nagenieten in een klein maar bijzonder prettig hotel La Almunia del Valle in Monachil dat op 1000 m ligt in de Sierra Nevada. Hier wordt je bijzonder vriendelijk en persoonlijk ontvangen in een prachtige ruime kamer met buiten terras. Het is genieten met een grote G van een schitterend uitzicht vanaf het eigen terras op de bergen van de Sierra Nevada. De gerieflijke accommodatie met ontbijt buiten op het terras in de zon, uitrusten op de ligweide bij het buitenzwembad en ’s avonds aanschuiven aan het diner van het eigen restaurant maakt dit hotel samen met het hotel in Benoajàn (bij Ronda) tot de toppers. Een fikse wandeling in de bergen is hier zeker een aanrader.

Deze reis duurde twee weken (eind april, begin mei) en was in één woord fantastisch. Mede door de goede informatie en organisatie vooraf door het reisbureau Vivencia Travel is deze reis voor ons een toppertje geworden!!!! Met veel dank speciaal aan Arjan Mauritz!

Marijke en Mart Hermans